Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kínai hold lepke ( Actias dubernardi)

 A kínai hold lepke ( Actias dubernardi)

A kínai hold lepke dél-kínai eredetű rendkívül szép lepkefaj. Szexuálisan dimorf ( különböző megjelenésű), a hímek meglehetősen neon-rózsaszínű és sárga megjelenésűek, hosszú, elegáns farokkal, míg a nőstények kissé kövér, halvány fehér / zöldes árnyalatúak és világos rózsaszínű a  farkuk.

Kínában a hegyvidéki felhős erdőkben élnek, körülbelül 1000–3000 m magasságban; élőhelyük hűvös és párás. A kutatók nem sokat tudnak ökológiájukról, úgy gondolják, hogy évente két-három nemzedékük van és egy kis „szünet", vagyis rövid időszak, amit bábként töltenek a koronákban. A vadonban tűnyalábos fenyővel táplálkoznak. Noha szaporodása viszonylag nehéznek tekinthető, fogságban nagy erőfeszítések nélkül szaporítani lehet. Az egyetlen nehézség a környezet és a szükséges feltételek megteremtése számukra. De amennyiben megoldod ezeket, akkor nagyon kifizetődőek és fenntarthatóak. A felnőtteknek figyelemre méltó farkuk van, amely hosszabb, mint a szárnyuk. Úgy gondolják, hogy a farok olyan hangi reflektor, amely zavarhatja a denevérek echolokációját ( ultrahanggal való tájékozódásukat) . Ennek a segítségével csapják be a denevéreket, és így ők a testük helyett a farkat támadják meg, amivel lehetővé teszik a lepkék elmenekülését, akár a farok leszakadásának árán is.

A nőstény akár 120 tojást tojhat, és bárhova elhelyezheti tojását. A tojások ovális alakúak, 1,5 × 1 mm- esek; fehéres szürke színűek ,  és szilárdan ragadnak a levelekhez valamint ágakhoz, vagy fogságban annak a ketrecnek a falához, amelyben a nőstényt tartották. Az újonnan kikelt lárva fekete színű, szőrszálakkal. A lárva stádiumban négyszer levedli a bőrét.  A második részben tovább világosodik narancssárgára. A harmadik részben gyönyörű zöld színűre változik, fehér csíkokkal és ezüst / arany fémes fényvisszaverő jelöléssel a gumók oldalán. A mellkasi szakaszok felett fehér, fekete és piros csík található, amely kinyitható és bezárható. Minden szakaszban tűnyalábos fenyővel táplálkozik. Az itt bemutatott videóban végig nézhető a teljes fejlődés. 

A teljesen megnőtt hernyó hossza 60–75 mm. Barnás selyembábját a földön moha vagy fenyőtű között fonja,. Az imago (teljesen kifejlődött, nemzőképes szárnyas rovar) körülbelül négy hét után kilép a bábból, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. Egy felnőtt lepke élettartama rövid, legfeljebb 10–12 nap (a nőstények zsírtartalmuk miatt hosszabb ideig élnek).

Kép: bredingbutterflies.com
Háziállatok gyűlése
30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 28. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/