Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A koponyagyűjtő hangyák titokzatos világa

 A koponyagyűjtő hangyák titokzatos világa

 Az Formica archboldit 1958-ban dokumentálták először, és rögtön feltűnt a kutatóknak a kivételesen bizarr szokásuk, viszont csak a közelmúltban sikerült megfejteni a rejtélyt, a fészkeik ugyanis tele vannak egy másik hangyafaj egyedeinek levágott fejeivel.

A koponyák eredeti gazdái, a csapdaállkapcsú hangyák ráadásul félelmetes ragadozó hírében állnak a maguk súlycsoportjában. A rágói, amikről a nevüket is kapták, brutális fegyverek, nem csak a puszta méretük miatt, inkább azért, ahogyan használja őket a hangya: 200 km/órás sebességgel képes összecsapni őket, másodpercenként akár 40-szer. Nos ennek a legyőzhetetlennek hitt harcosnak a koponyái hevernek százszámra a sokkal kisebb, és úgy általában is szerényebb külsejű F. archboldi hangyabolyaiban.

A kutatók, ahhoz, hogy feltérképezzék a két hangyafaj viszonyát egy igazi deathmatch-kísérletet végeztek.

Egy mini arénába dobtak be egy-egy hangyát a két fajból, és figyelték mi történik. Általában az történt, hogy a csapdaállkapcsú megpróbálta széttépni ellenfelét, míg az hangyasavat permetezett rá, hogy ezzel megbénítsa. A tesztben az F. archboldi 10-ből 10-szer legyőzte az ellenfelét. A kontrollcsoportként használt F. pallidefulva hangyáknak viszont csak 10-ből egy alkalommal sikerült győztesen kikerülni a harcból. Annak ellenére, hogy a két faj hangyasava pontosan ugyanolyan összetételű.

A videofelvételek elemzésekor kiderült, hogy az F. archboldi elképesztően ügyesen céloz a hangyasavval, vélhetőleg évmilliók evolúciója csiszolta ki úgy a technikáját, hogy a másik ragadozó hangya ellen optimalizálja ezt a fegyvert. Ennél is érdekesebb, hogy mit tett a megbénított ellenfelével a hangya: szépen becipelte a bolyba, ahol a többi hangya szépen elfogyasztotta az utolsó morzsáig, kivéve a fejét.

Forrás: index.hu

Kép: index.hu
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
Dió Magazin - 2022 - Szeptember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 09. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/