Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Adidas kontra Puma, a testvérháború

 Adidas kontra Puma, a testvérháború

 Ugye te is ismered az Adidas és a Puma márkát? Sportolók és emberek milliói viselik előszeretettel az általuk létrehozott termékeket. De vajon tudod-e, mi is az ő történetük? Merthogy a két márka alapítója, hiszed ha nem testvérek voltak.

Rudolf és Adolf Dassler Németországban születtek, Nürnbergtől nem messze, egy piciny német faluban, szegény családban. Apjuk cipész volt, Adolf 1920- ban vette át a vállalkozást, és tornacipőket kezdett gyártani. Négy év múlva a két testvér megalapította a Dassler-fivérek nevű céget, 1925-ben előálltak az első stoplis futballcipőkkel.

1936-ban, a berlini olimpián Jesse Owens az általuk gyártott cipőben futott, nem csoda, hogy ekkor ismerték meg őket leginkább – négy aranyat nyert az amerikai sprinter. A II. világháborúig 200 ezer pár cipőt tudtak értékesíteni.

A két testvér tökéletesen kiegészítette egymást: Adi a gondolkodó és feltaláló, Rudi pedig kemény üzletember. A féltékenység akkor üti fel a fejét, amikor Adi felesége a cégnél akar dolgozni, de Rudi ragaszkodna a hagyományokhoz.

A háborútól való félelem miatt a család szétszakadt. Rudolfot besorozták, Adit ( aki hithű náci volt) viszont nem, mivel a hatóságok nélkülözhetetlennek minősítették a cégben betöltött szerepe miatt, hiszen a fegyveres erőknek gyártottak a háború ideje alatt csizmát.

Rudolf ezt természetesen nehezen viselte. Féltette a pozícióját és a befolyását a cégben. Meggyőződése volt, hogy a dolgok hátterében Käthe állt. 1945 júliusában Rudolfot amerikai katonák kémkedés vádjával letartóztatták. A vád eredete nem ismert, de Rudolf biztos volt benne, hogy ki adhatta fel: Adi és Käthe, a saját testvére és sógornője. Már majd egy éve volt bebörtönözve Hammelburgban, mikor szabadon engedték. Megvan a gyanúja, és a saját vélt igazsága. A bizottság megtárgyalja a Dassler ügyet. Rudolf fenntartja, hogy bátyja szoros kapcsolatot ápol a nácikkal, ami Adinak majdnem az üzletébe kerül. De Käthe meggyőzi a bizottságot, hogy a férjnek semmilyen érdekeltsége nem volt a politikában a háború alatt, amit pár munkavállaló és városlakó is megerősít. Egy félig zsidó azt is mondja, hogy Adi saját házában bújtatta őt, amikor a nácik üldözték. 1948-ban Rudolf és családja elköltözik a közös házból, és a cégtől is. A támadás megkezdődik.

1948-ban, a testvérek különválása után Adi megtartja az eredeti gyárat és elnevezi a céget Adidas-nak, a nevéből származó rövidítés alapján. Rudolf a folyó által kettészelt város másik oldalára költözik, kivesz egy gyárépületet, és megalapítja a Pumát.
Ekkor jelent meg először a Puma logója, amelyben az állat éppen átugrik egy vékonyka „D" betűt. Először a Rudolf Dassler név után Ruda volt a cipő neve.

Az üzleti életben is állandó küzdelemben voltak és ez végig kísérte az egész életüket. A két testvér soha nem békült ki egymással, sőt gyermekeik is folytatták a háborúskodást.

A Puma ma az amerikai sportipar 25 százalékát uralja, míg az Adidas csak a 13 százalékát, Európában viszont épp ellenkező a tendencia.

Adidas kontra Puma, a testvérháború
A tavasz dala
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/