Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Több nyelvet beszélsz? Jó hír: az aktív kétnyelvűség hatékonyabbá teszi az agyunkat az információ továbbításában

 Több nyelvet beszélsz? Jó hír: az aktív kétnyelvűség hatékonyabbá teszi az agyunkat az információ továbbításában

 Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kétnyelvűség befolyásolhatja az agy működését. Az idősebb, egész életen át tartó kétnyelvűek jobb kognitív képességeket  mutattak olyan feladatok során, amelyek fokozott kognitív irányítást igényelnek. Ezek a kognitív hatások leginkább a kétnyelvű embereknél fordulnak elő, akik sok éven át beszélnek két nyelven a mindennapi életben, összehasonlítva azokkal, akik egy második nyelvet beszélnek, de nem használják gyakran.

A kétnyelvűség az agy szerkezetét érinti, beleértve az agyszövet mindkét fő típusát - a szürke anyagot és a fehér anyagot. Az agyunk neuronjai két különálló anatómiai tulajdonsággal rendelkeznek: sejttestükön, ahol az információ feldolgozása, a gondolkodás és a tervezés zajlik, és axonjaikban, amelyek a fő útvonalak, és összekötik az agy területeket majd továbbítják az információkat közöttük. A sejttestek az agy felülete - a szürke anyag - körül vannak elrendezve, és az összes axon konvergál és alatta összekapcsolódik a fehér anyagba.

Fehér anyagnak nevezzük, mert az axonok zsíros rétegbe, a mielinbe vannak csomagolva, amely biztosítja a jobb neuronális kommunikációt - az információ átadását az agyban. A mielin „szigetelésként" működik, amely megakadályozza az információ „szivárgását" az axonból az átvitel során.

A nyelvtanulás átalakítja az agyat

A kétnyelvűségről kimutatták, hogy több agyterületen növeli a szürke anyag mennyiségét, amelyek általában kapcsolódnak a nyelvtanuláshoz és feldolgozáshoz. Ezek a hatások arra utalnak, hogy az agy képes szerkezetátalakítani önmagát egy kiegészítő nyelv megtanulására adott válaszként, de ugyanakkor válaszul egy ugyanolyan fontos feladatra, mint a két nyelv közötti zsonglőrködés - az egyik nyelv használata során, a másik bármikori elnyomására.

Ez utóbbi feladat különös kognitív igényeket támaszt a kétnyelvűek számára, amelyek nem vonatkoznak az egynyelvűekre. A kiegészítő információk sikeres kezelése érdekében hatékonyabbá kell tenni a kétnyelvű emberek agyában a fehérje anyagának az átvitelét és a két nyelv közötti választást.

A fehér anyag hatékonyabbá tételének egyik módja a „szigetelés", a mielin fokozása, ezzel gyorsabbá téve az információátadást és kevesebb veszteséggel. Megvizsgálták az idősebb egész életen át kétnyelvűek , a fiatal korai kétnyelvűek, és a felnőtt korai kétnyelvűek megnövekedett integritását az egynyelvűekhez képest. Egyes kutatók még azt is sugallták, hogy az egész életen át tartó kétnyelvűség tapasztalatai megóvják a fehér anyag myelinizációját (vagy integritását) az öregedés során bekövetkező természetes romlástól.

A hasonló korú egynyelvű felnőttekhez képest a kétnyelvűeknek nagyobb a fehérjeanyag-integritásuk az agy számos területén, a nyelvfeldolgozáshoz kapcsolódóan. Ez szorosan megegyezett a korai és az idősebb kétnyelvűek agyi hatásaival.

Más szavakkal: lehetséges, hogy az agyszerkezet jobb megőrzése, amelyet az idősebb kétnyelvűeknél jelentettek, pusztán a két nyelv folyamatos használatának következménye, nem pedig a korai nyelvtanulás vagy az egész életen át tartó kétnyelvűség hatása.

Forrás: theconversation.com

Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
Mese az őszről

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/