Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Thaiföld: Az újjászületett vízalatti templom

Thaiföld: Az újjászületett vízalatti templom 

Soe Zeya Tun / Reuters / Newscom

 Egy rég elveszett víz alatti templom született újjá 2019. augusztus 1- én Lopburi-ban, Thaiföld központjában , ahol a szélsőséges aszály kiszárította a régió tározóit.

A templom és az azt körülvevő falu elsüllyedt egy gát építésekor 20 évvel ezelőtt. Most turisták és zarándokok ezrei érkeznek az elhagyott tájra, hogy tiszteljék a romokat. A fő látványosság egy nagy fejetlen Buddha-szobor, amelyet virággal díszítettek a látogatók, akik szerzetesek , valamint a falu volt lakosai, akik visszatérnek, hogy megtekintsék régi házuk romjait.

Yotin Lopnikorn, aki gyermekként a faluban élt így meséli: "Amikor fiatal voltam, mindig a barátaimmal találkoztam a fő épület előtti elefántszobrokon, hogy ott játsszak" - mondta a Reutersnek.

A buddhista templom, az úgynevezett Wat Nong Bua Yai, volt régen, a központja a környező falvaknak. Ott a helyiek részt vettek szertartásokon és ünnepségeken. Az aszály feltárta Wat Nong Bua Yai maradványait egyszer, 2015-ben. De a thaiföldi meteorológiai osztály szerint ez az év aszálya kivételes. Az a tározó, amely korábban megmutatta a templomot, szinte száraz; mindössze 3% -os kapacitással rendelkezik. Thaiföld más régióiban nem sokkal jobb a helyzet. Míg a thaiföldi meteorológiai tanszék szerint ez az egész Thaiföldön az elmúlt egy évtizedben a legrosszabb aszály, néhány régióban az 50 év legsúlyosabb aszályaként emlegetik. A Mekong-folyónak, amely Thaiföldön keletre fekszik, a Laosz-határ mentén, 100 év statisztikája alapján most a legalacsonyabb a szintje. Mindez a monszunszakasz ideje alatt - az év legnedvesebb időszakában, Délkelet-Ázsiában. Ennek eredményeként a rizs gazdák, akik csak a tározókra számíthatnak, szenvednek.

Ez év elején az Egyesült Nemzetek Szervezetének Ázsia és a Csendes-óceán gazdasági bizottsága jelentést küldött az aszálykockázatokról. "Az aszály által érintett terület valószínűleg bővül. Nagyobb területen, sokkal több száraz évre kell számítani" mondta a jelentés.

Forrás: livescience.com

Egérfagyi
Hangulatunk javítása érdekében, nézzünk természetf...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/