Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Cocky Bennett: a világ leghíresebb kakaduja

Kép: timegents.com

 Cocky Bennett: a világ leghíresebb kakaduja

 Cocky első 78 évében a világban utazott Ellis kapitánnyal, a gazdájával, aki hajójával a Dél-tengeri szigetek kereskedelmét bonyolította. A papagáj szókincsét a legénység példája igencsak megrontotta. Alkalmas tanuló és természetes csevegőpartner volt.

Ellis kapitány 87 éves korában a Salamon-szigeteken halt meg. Halálát követően Ellis unokaöccse átmenetileg vette át Cockyt, majd Joseph és Sarah Bowden, akik akkor valószínűleg a Bowden' s Clubhouse vezetői voltak , a Sydney-i Hunter és a Castlereagh utca sarkánál.

Mire a Bowdens átvette a hagyatékát, Melbourne-be költöztek. 1889-ben Joseph halálával felesége, Sarah feleségül ment  Charles Bennetthez, és a pár Tom Ugly Point-ba költözött Blackehurstba, ahol Charles lett a Sea Breeze Hotel irányítója. Mielőtt a gépjárműforgalom és a modern hidak megváltoztatták volna a helyszínt, a Sea Breeze Hotel nagy népszerűségnek örvendett, jó hírneve volt a konyhájának, különösen a tenger gyümölcsei miatt . Amikor Charles 1898 szeptemberében meghalt, Sarah folytatta az irányítást, amíg 1915-ben visszavonult.

Cocky a szállodában élt, és sok éven át a „bár kakasának" nevét viselte. Rendkívül beszédes és népszerű volt, sok ezer lakos és közeli látogató ismerte meg, akik imádták színes karakterét. Cocky egy ketrecben élt a szálloda előző verandáján, ahol figyelhette az érkezőket vagy éppen az elhaladókat, öreg barátait köszöntve utánozhatatlan stílusában. A ketrechez egy gyűjtődobozt csatoltak, amely pénzt gyűjtött a Szent György Kórház számára, és annyira sikeres volt a kakadu gyűjtőtevékenysége, hogy három ágyat is szereztek a kórháznak. Mindegyik ágyon plakát szerepel, amely elismerik a tollas gyűjtő segítségét.

Minél idősebb lett, annál hangsúlyosabb volt a tollvesztése, de ez a megjelenés mindig nagyon szórakoztatta a hallgatókat. Az évek múlásával Cocky elkezdte elveszíteni tollait, jobban hasonlított egy csupasz csirkére, mint kakadura. Ráadásul csak burgonyapürét tudott enni. Az ilyen rendellenességek jellemzőek egy circovirid vírus által okozott psittacine csőr- és tollbetegségre, amely ezzel együtt csökkenti az állat immunitását más vírusok és baktériumokkal szemben. A cirkovírus okozza a papagájok és kakaduk egyik leggyakoribb betegségét, a csőr- toll szindrómát. A betegség csőr-, karom- és tolldeformitásokkal, letargiával és súlyos vérszegénységgel jár. 

Kép : Victoria állam állami könyvtára [Szám: H23120]

 Hosszú életének végén a papagáj megjelenése ijesztően furcsa volt. Testfelülete, szinte tollak nélkül, bőrszürke volt; a karmai és a csőr csorbultak és nagyon hosszúak; teste vékonyka, de ragyogó szemmel tovább beszélt és beszélt... Sarah Bennett rendkívüli életkorának igazolására őrizte meg a csőre darabjait, amely állandóan nőtt és muszáj volt néha levágni belőle.

Bár Cocky születésének pontos időpontja nem volt ismert, szeptember első napján ünnepelték a születésnapját, valószínűleg Sarah állította be ezt a dátumot ügyfelei kielégítése érdekében. Ezen a napon a kakadu számtalan születésnapi kártyát kapott minden évben csodálóitól.

Amikor Sarah Bennett 1915-ben elhagyta a Sea Breeze szállodát, unokaöccse, Murdock Alexander Wagschal , a Woolpack Hotel, a Canterbury- i George Street utcai vezetőjének adta át a madarat. Itt sok új barátot szerzett, miközben továbbra is bizonyította képességeit : kitartó beszédével szórakoztatta a vendégeket. Antik és furcsa megjegyzései mindig nagy örömet okozott a közönség számára.

Cocky 1916-ban halt meg, 119 éves nagykorban, A Sydney Morning Herald 1916. május 27-én, szombaton nyomtatta ki a gyászjelentését, melyben „tiszteletreméltó kakadu" -nak hívták.

Wagschall úr bejelentette azon szándékát, hogy a híres nagykorú madarat Tost és Rodu, az akkori ismert taxidermisták ( állatok kitömésével foglalkozó személyek) tömjék ki.

E Pugh, Stanwell asszony, Wagschall úr unokája volt az utolsó, aki a történelmi emlék tulajdonosa volt, és ő adta Cocky-t végül a Kogarah Történelmi Társaságnak örökkévaló gyámságra. A restauráció után kissé színezett madár csendben vizsgálja a világot - amit az életében soha nem tett. A Kogarah Történelmi Társaság teljes bizonyítékkal rendelkezik a kiállítás hitelességének megerősítésére.

Sea Breeze Hotel, Tom Ugly's Point, Balkehurst 1930. Kép: Noel Butlin Archívum, Ausztrál Nemzeti Egyetem
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
Gyöngyből készült ékszerek

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/