Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Damon diadema: egy pók a rémálmainkból

Kép: 4lapki.com

 Damon diadema: egy pók a rémálmainkból

 A természetben olyan kinézetű lények is vannak, amelyek úgy tünnek, mintha közvetlenül a legszörnyűbb rémálmokból jöttek volna a Földre. Az irónia az, hogy a legtöbb esetben az ilyen ijesztő lények, nem jelentenek veszélyt az emberekre. Megtévesztő megjelenésük félelmet kelt ugyan, de valójában nem kell tőlük félni. Az egyik ilyen állat a Damon diadema is.


 Érdemes megjegyezni, hogy ezek a pókok a bolygónk legrégebbi teremtményei. Első maradványaik 358 millió évesek. A Damon diadema teste kicsi: legfeljebb 5 cm, ez a többi pókféléhez képest meglehetősen kicsi. A borzalmat nem a teste inspirálja, hanem aránytalanul hosszú lábai, amelyek elérik a 60 cm -t. Születése után világos színű, majd ahogy nő megváltoztatja a színét. Fajtól függően lehet fekete, piros, szürke vagy barna. 3-4 pár szeme van, lerövidített állkapcsa és 5 pár végtagja.

Kép: 4lapki.com

 Inkább éjszaka vadászik. Napközben hegyi résekben, fű alatt és barlangokban bújik meg. A természet nem ruházta fel hatalmas testtel vagy veszélyes gyilkos fegyverekkel, méregmirigye nincs. Ezért nagyon sokáig kell várnia a megfelelő pillanatot, hogy az áldozatot elkapja. A megfelelő pillanatban kiszemeltet a "pedipalpokkal" megragadja és széttépi. Az áldozat testének szakadt részeit gondosan összegyűjti, és állkapcsával ledarálja. Főként szöcskéket vagy pillangókat eszik, de egyes források szerint, a tározók közelében élők, képesek közvetlenül a vízből, rákot fogni és megenni azokat.

Kép: 4lapki.com

 3 éves kora után kezd szaporodni. A párzás előtt a hímek csatát vívnak a nőstényért. Addig harcolnak és tolják fogóikkal egymást, amíg a gyengébb feladja és elmegy. A nyertes leteszi a sperma kapszulát. A spermatofor átvitele a végtagok segítségével történik. A nőstény tojásokat rak, amelyek a hasa alatt egy speciális tasakban vannak a teljes inkubációs időszakban. Születés után a kölykök az anya hátára költöznek, és ott maradnak az első olvadásig. Ha egy ügyetlen kölyök a földre esik, az anya azonnal megeszi. Az első olvadás után a babák leszállnak anyjukról, és önálló életet élnek.

Kép: 4lapki.com
Legek az állatvilágban - a gepárd
A tapír életmódja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 14. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/