Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj

Kép: IFLScience!

 Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj

 A kókuszdióolaj a közelmúltban elnyerte a „szuperétel" státuszt a sokat emlegetett egészségügyi előnyök miatt. A természetvédők sajnos arra figyelmeztetnek, hogy ez a tradicionálisan divatossá vált árucikk nagy terhet jelent a trópusi ökoszisztémákban, ahol termesztik.

Egy új, a kókuszdióolaj-termelés ökológiai hatásait vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az előállított kókuszdió- olajok tonnánként több fajt fenyegetnek, mint bármely más növényi olaj, beleértve a pálmaolajat is, amely ugyszintén a trópusokon termesztett növény.

A Current Biology folyóiratban egy nemzetközi tudóscsoport azt vizsgálta, hogy a kókuszdió mezõgazdasági termelése hogyan befolyásolja a fajok elvesztését. Megállapították, hogy a kókuszdió-olaj millió tonna elõállított olajonként 20 veszélyeztetett állat- és növényfajt érint. Összehasonlításképpen: a pálmaolaj-termelés 3,8 faj / millió tonna, az olajbogyó 4,1-t / millió tonna, a szójaolaj pedig 1,3 faj /millió tonna. Az olyan növények, mint a repce és a napraforgó, viszonylag csekély hatást gyakoroltak a biodiverzitásra, millió tonnánként 0,04 és 0,05 fajt befolyásolva.

Forrás_ IFLScience

Az uhu magyarországi állománya
Kalóz mese

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 07. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/