Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hangoskönyvek mesterfokon: Helma kiadó

Bemutatkozik: Pregh Balázs 

 Az írók általában rendkívül kreatív emberek. Megvan az a ritka képességük, hogy szavakkal festenek és ezáltal világokat teremtenek. A szerzővé válás és könyvírással pénzt keresni, sok író életre szóló álma. A legtöbb esetben azonban, a kívánt eladási adatok, elmaradnak a várakozásoktól, az értékesítési és marketing ismeretek hiánya miatt. A kiadókkal való együttműködés, nem garantálja, a sikert, de biztosítja a jó pozíciót és a könyvértékesítés szakszerű lebonyolítását.

Pregh Balázs / 2006/

A sikeres könyvkiadás legfontosabb alappillére, maga a könyv, amely kedvet ébreszt az olvasókban. A hangoskönyv kiadás viszont nem „csak" a könyv tartalmán múlik, nagyban növelheti az értékét, a tökéletes hang és előadásmód. Nem mindegy például, hogy valaki csak elszaval, elmond, illetve előad egy verset. Sem az, hogy egyszerűen felolvas vagy érzelmekkel telítve, átad egy történetet. A Helma kiadó, ezen minőséget sem bízta a véletlenre, hiszen forgalmazott könyveinek hangját maga, Pregh Balázs kölcsönzi, aki tökéletesen játszik a hangjával, és hihetetlen ráérzéssel tolmácsolja a szerzők mondanivalóját. Sokéves felolvasó tapasztalata nagyszerű előadóvá "érlelte". Szinészi ismereteit felhasználva, igazi előadóművésszé vált. Gyönyörűen közvetíti a verseket, a regényeket, a novellákat, sőt még a meséket is. 

Helma elérhetőségek: Helma.hu , Helma- az innovatív könyvek világa youtube csatorna

Példaértékű munkásságára a média is felfigyelt.

Az Infoalap honlapján jelent meg róla a hír, miszerint közel ezer cikket olvasott fel az évek során: Közel ezer cikk, emberi hangon a vakok világából

Az ő felkérésükre, a Duna TV Önkéntesek adásában beszélt  magáról, illetve a felolvasásokról.

Pregh Balázs Boróka tolmácsolásában 

 Pregh Balázs nem csak író, költő, valódi polihisztor, sokrétű műveltséggel rendelkező ember. Kivételes alázattal fog neki, minden egyes munkának, nagy érdeklődéssel fordul a szerzők felé, hogy a felolvasást, minél inkább, az ő elképzeléseikhez igazítsa. Bármin dolgozik, azt szívvel, lélekkel teszi, a legjobb tudása szerint. Ezért van az, hogy az általa felolvasott műveket, az ember újra és újra hallgatni akarja, hiszen az élmény garantált.

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy az én könyveim is, az ő tolmácsolásában lettek elkészítve. Neki köszönhetem, hogy a hangosváltozat hallgatása közben, újra átélhetem az alkotás örömét, ami közben, nem érzek mást, csak boldogságot és hálát, hiszen hozzáértése, magasan emel a minőségen. 

Arról, hogy milyen hosszú út vezetett idáig, ő maga mesél.

Itt az INFOALAP tantermében oktattam számítástechnikát, megváltozott munkaképességű embereknek.

        Nagyon régóta olvasok fel könyveket. Otthon kezdődött. Akkori élettársam, akivel időközben összeházasodtunk, nagyon szeretett rádiójátékokat hallgatni. Például amíg főzött. Aztán jött az ötlet, hogy olvassak fel hangosan könyveket. Mindenféle műfajt. Krimi, vidám szórakoztató könyv, szépirodalom, színházi dráma, vígjáték, tudományos-fantasztikus novella vagy regény, ifjúsági regény és mese.
Ezeket mindig úgy olvastam fel, hogy a narráláson kívül minden egyes szereplőnek saját hangot adtam.
Itt az élet csodája folytán most 2021-ben, a Helma segítségével, Bálint esélyt ad nekem, hogy így olvassak fel a nagyközönség, azaz a hangoskönyv verziók vevői számára.
A feleségem és én is a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban dolgoztunk.
Ott ismerkedtünk meg egymással, no meg a Hangoskönyvekkel melyeket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének stúdiója készített.
Aztán mi Szilvásváradra költöztünk. De Budapestre jártam dolgozni.
Andrea (Andi), a feleségem egyszer megkérdezte tőlem, hogy nem lenne-e kedvem a látássérültek számára felolvasni.
2002-ben először az akkori elnökasszonyhoz mentem, aki azt mondta nincs rá anyagi keret.
2003-ban már közvetlenül az alagsori stúdióba mentem. Próbafelolvasást csináltunk. A mai napig jól emlékszem. Robin Cook könyvéből olvastam fel. Egy pár bekezdés után szóltak, hogy nagyon jól olvastam fel. És nagyon kellene férfi hang. Így kezdődött. 

Ott viszont nem lehetett megváltoztatni a hangom, karakterektől függően.

 Maga a hangos felolvasás, a szép artikuláció, az érthető, tagolt, se nem lassú se nem gyors felolvasás, életemben először a Kontyfa utcai általános iskola irodalomóráján történt meg velem, amikor a tanárnő, Babi néni mindenkinek a felolvasását az irodalmi szöveggyűjteményből, szalagos magnóra rögzítette, és ezt több egymás utáni évben is én "nyertem meg", bár ez nem volt igazi verseny, nem arra volt kihegyezve. 

Az MVGYOSZ stúdiójában több könyvet is felolvastam illetve cikkeket, valamint Fizika és Számvitel Tankönyveket. Ezekért kaptam juttatás a szövitől.
Aztán visszaköltöztem Szilvásváradra.
2006-2020 között Vakok világa cikkeket, illetve Számítástechnikai könyveket olvastam fel.
Illetve a stúdió teljes bezárásáig távmunkában könyveket is, de sajnos ezek nem kerültek be a hangoskönyvtár állományába, a mai napig, így ki sem fizették. Bár engem nem is, a jogos pénz elmaradása zavar, hanem hogy sorszámozott kötetekről van szó, és állítólag egy merevlemezen porosodtak-porosodnak valahol a Szöviben.
A stúdió bezárásával sosem értettem egyet, nem is értem, hogyhogy a mai napig nem üzemel?
A felolvasásokat sem hagytam abba. Ingyen és bérmentve folytattam.

Megvásárolható: Helma.hu

 2008-ban Egerben a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete számára megszerveztem, és rendeztem egy fél napos kulturális rendezvényt, ahol kifejezetten célom volt más fogyatékkal élőket, továbbá látókat is meghívni. Erről mind helyi, mind országos rádió és televízió csatornák beszámoltak.

Az élet úgy hozta, hogy később egy évig az egyesületben irodavezetőt voltam, emellett angol és IT oktatást tartottam tagok számára.

Később szerencsém volt, és egy évig dolgozhattam az Informatika a Látássérültekért Alapítványnál is. Nemzetközi projektben is részt vehettem. Blindtrack a neve.

Mind néhány heves megyei látássérülttel, mind az infoalappal azóta is jó kapcsolatot tartok fent.

A Vakok világa készített velem interjút. Meghallgatható: Pregh Balázs interjú

2017-ben külsős segítség nélkül, saját magam indítottam két honlapot, tavaly két youtube csatornát és két podcast adássorozatot. Egymással párhuzamosan.

www.preghbalazs.hu weboldalt Dvariecki Bálintnak köszönhetem.

Pregh Balázs honlapja: A hangoskönyv készítésének rejtelmei

                              Youtube csatorna,   Podcast

Máltán. Az egyik kedvenc kertünkben.
A digitális újságos

 Tavaly év vége óta ismét nagyon szorosan összekötöttem az életemet a látássérültekkel.

Három egymással párhuzamos ügy kapcsolódik össze általam.
Chip Magazinokat olvasok fel a Lapról hangra részére. Segítek az Infoalapnak, ha valamire megkérnek. A Videó a vakoknak projekt menedzselésében segítek. Bálintnak segítek mind az eRikkancs mind a Helma sikeressé, sikeresebbé tételében.

E- rikkancs elérhetőség: erikkancs.hu

Ezek mind olyan kezdeményezések, ahol a látássérültek, más fogyatékkal élők, és / vagy látók mind valamilyen formában bevonására kerülnek. Ennek a szemléletnek a támogatása számomra mindig fontos volt.

A Momo rádió felkérésére például egy öt részből álló toleranciamese sorozatot írtam. Balázs és az Álommanó címmel.

Tavaly évvégén, a Magyar Katolikus Rádió készített velem egy interjút, illetve megjelent a Telexben egy cikk, amiben rajtam keresztül kapott publicitást a három látássérültekkel kapcsolatos tevékenységem. 

Emellett 2007 és 2010 között az országos és Heves Megyei rádió és televízióműsorokban is önkéntesen, ingyen, független banki szakértőként próbáltam segíteni abban, hogy a hallgatók és nézők pénzügyi kultúrájának színvonala emelkedjen. Mivel az életem során dolgoztam rengeteget a versenyszférában (bank pl. fiókvezető, biztosító, vendéglátó és szállodaipar), ugyanakkor sokat dolgoztam a nonprofit szférában önkormányzatnál, voltam irodavezető a látássérültek egyik megyei egyesületénél. Ezért írom mindig a köteteim végére a következőket:


„1973 május 17-én születtem Budapesten. Életem során sokfelé elvetődtem a világban és mindenhol, mindvégig végigkísért egyfajta furcsa kettősség. A reál és a humán ének egyvelege kísér végig az úton. Miközben már általános iskolás korom óta éveken át folyamatosan írtam verseket, szépirodalmi és tudományos-fantasztikus novellákat, kalandregényt írói vénámat hozzáérintve számos különféle lehetőséghez, amit e művészeti paletta nyújt, ezalatt ezzel párhuzamosan sok évet töltöttem a pénzügyi szféra különféle területein illetve nonprofit területen egyaránt."


A hangoskönyvek, cikkek hanganyagait szerkesztését is én végzem. Ez annyiból fontos, hogy ezt kevesen tudják. Szerencsés esetben másfélszeres, rosszabb esetben legalább kétszeres vagy még többszörös időszorzóval lehet számolni.

A segítő szándék mindig is egy volt velem.

Dió Magazin - 2022 - Szeptember
Dió Magazin - 2022 - Október
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 09. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/