Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hazánk kőbe zárt óceánjai

 Hazánk kőbe zárt óceánjai

 A Kárpát-medence létrejöttében az egykori egyenlítői Tethys-óceán mellett a még jóval korábbi Iapetus és a Paleotethys, valamint a mezozoikumi (középkori) Magura és Meliata óceánok, illetve a geológiai újkor beltengerré átalakuló víztömege, a Paratethys játszották a legfontosabb szerepet.

A mai Antarktiszt, Ausztráliát és Dél-Amerikát is magába foglaló déli őskontinensről, a Gondwanáról leszakadt töredékek ugyanúgy megtalálhatók a Kárpát-medencei földtani mozaikban, mint rég eltűnt, bezáródott óceánok kéregdarabjai.

Tavasszal érdemes egy-egy kirándulást tervezni festői szépségű középhegységeinkbe.

A hegyvidékeink zömét felépítő tengeri üledékes kőzetek kalandos időutazásra invitálnak bennünket, a múlt egykori óceánjainak partvidékére, vagy éppen a mélytenger sötét és félelmetes világába. A hegyek között kalandozva akár több száz millió éves időugrásokat is tehetünk, esetenként egy alig néhány kilométeres túra alatt.

Hozzávetőleg Nagykanizsa és Nyíregyháza vonalában húzódik az a délnyugati-északkeleti irányú nagy törésvonal, amely egyfajta ősföldrajzi határnak tekinthető a középhegységeinket felépítő tengeri üledékek keletkezési helyét illetően.

Forrás: origo.hu

Mese az őszről
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 28. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/