Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kegyetlen darazsak

Lopódarázs / Kép: wikipédia

 Kegyetlen darazsak

Utonálló darázs

 Az útonálló darazsak maguknál jóval nagyobb méretű pókokat képesek zsákmányul ejteni

A darazsak többsége parazitoid életmódú, azaz fejlődésük során más élőlényeken élősködnek, előbb-utóbb elpusztítva a gazdaegyedet.

A karcsú testű, toruk és potrohuk közt vékony sárga nyéllel kapcsolódó gyakori lopódarázs (Sceliphron destillatorium) például mintegy élő konzervként pókokat halmoz fel ivadékai számára. A kaparódarázsfélékhez tartozó rovar szúrásával megbénított nyolclábúakat szállít a földbe kapart ivadékbölcsőjébe, ahol a kikelő darázslárva a még élő, ám mozgásképtelen pókokból lakmározhat.

 Más fajok is specializálódtak pókra: az útonálló-darázs-szülők biztonság esetére gyakran még a pók lábát is leharapják, nehogy azok a méreg hatásától magukhoz térve kiszabaduljanak végzetes börtönükből.

Európa legnagyobb hártyásszányú faja az óriás tőrösdarázs (Megascolia flavifrons) a talajban ásva kutat orrszarvúbogár-lárva után, hogy petéit a pajor felszínére rakja. A kikelő nyűszerű lárvák a bogárlárvába eszik magukat, s szép lassan elfogyasztják annak szerveit. Végül az üres bőrben gubót szőnek, így bábozódnak be. A faj ma már védett, mivel gazdaállata, az orrszarvúbogár igencsak megritkult.

 A fürkészdarazsak arra a trükkre is képesek, hogy tojócsövüket a kérgen keresztül átfúrva, a háncs alatt megbúvó cincérlárvába injekciózzák petéiket. Arra azonban még nem sikerült választ adni, vajon honnan tudják a cincérlárva pontos helyét. Irodalmi adatok olyan fajokról is beszámolnak, amelyek élősködése kimondottan speciális: a szivárvány színeiben ragyogó fémfürkészeknél jellemző poliembriónia azt jelenti, hogy az élősködő-embrió többször osztódik, és minden ilyen darabból önálló rovar fejlődik. Így lehetséges az, hogy egy lepkebábból annak felemésztése után több ezer darázs bújik elő.

Óriás fürkészdarázs / Kép: wikipédia

 Bár e viselkedés első hallásra rendkívül kegyetlennek hangzik, ezek a fürkészek nagyban hozzájárulnak egyes például mezőgazdasági kártevő rovarfajok túlszaporodásának megakadályozásához. Nem véletlenül alkalmazzák őket világszerte biológiai védekezésként.

Alfréd és a csillagok
Legek az állatvilágban - a lajhár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/