Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon.

Kékbálna

 Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon. 

A javaslat szerint a Weddel-tengeren egy több mint 1,8 millió négyzetkilométernyi természetvédelmi rezervátumot hoztak volna létre, a tervet az Európai Unió kezdeményezte Németország vezetésével és számos ország, köztük India támogatta.

A terv azonban megfeneklett az antarktiszi tengeri élőlények fajmegőrzésével foglalkozó bizottság (CCAMLR) két héten át folyt tanácskozásán az ausztráliai Hobartban – közölte a tanácskozás egyik küldötte.

Maruadu Szudhakar, az indiai küldöttség tagja az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. "Létrehozhattunk volna valamiféle egyetértést, ám ez nem sikerült oly sok napnyi tárgyalás után sem. Most már nincs erre lehetőség" – mondta. Hozzátette azonban, hogy a terv nem bukott el, egy év halasztást szenvedett. Nem sikerült konszenzust kialakítani, néhány ország fenntartásait hangoztatta.

A résztvevők elsősorban Oroszországot és Kínát vádolják a terv akadályozásával, de Norvégia is hangoztatott bizonyos ellenvéleményt. 2016-ban 24 ország és az Európai Unió tagállamai történelmi megállapodásra jutottak arról, hogy Ross-tengeren egy 1,55 millió kilométernyi természetvédelmi övezetet alakítanak ki az antarktiszi tengeri élővilág védelmére 35 éven át.

A Weddel-tenger, amely a Déli óceánt alkotó több mint egy tucatnyi tenger legnagyobbika, a Föld egyik utolsó érintetlen tengeri ökoszisztémája. Otthont ad több mint 300 ezer pingvinnek, valamint kékbálna, elefántfóka és ritka tengeri madarak élőhelye.

Forrás: 24.hu

Elon Musk gyermekmentő kapszulájának története
Félig nyúzott bakkecske

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/