Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kulcs a Földközi tengerre: Gibraltár

Skywalk

 Kulcs a Földközi tengerre: Gibraltár

 Gibraltár voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár-szikla, talán Héraklész oszlopainak egyike. Az ókori elképzelést valószínűleg az európai Gibraltár és az Észak-Afrikai Ceuta égnek meredő sziklafalai inspirálták. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője. A kis méretekre jellemző, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése van a repülőtérrel – gépkocsikkal a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni.

Gibraltár teljes egészében az európai kontinens területén van, Spanyolországtól körülvéve, az afrikai földrésztől a Gibraltári-szoros választja el. A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben szintén egy idegen ellenőrzés alatt álló terület van, Marokkóba ékelődve, a Spanyolország autonóm tartományát képező és 14 km távolságra fekvő Ceuta.

Gibraltár 1713 óta a brit tengerentúli terület, és Európa és Afrika közötti szoroson lévő elhelyezkedése miatt évszázadok óta stratégiai csomópont. Az idő múlásával a brit katonaság hatalmas alagútrendszert hozott itt létre a szikla alatt. A második világháború idején földalatti erődként szolgált legalább 16 000 katonának. Az alagútrendszer egyes részei ma meglátogathatóak. Gibraltár messze a legnagyobb és legújabb vonzereje azonban mégis a Skywalk, amely 2018 márciusában nyílt meg hivatalosan. Erre az alkalomra egy nagyon különleges sztár vendég lett meghívva, mégpedig a Csillagok háborúja ikon, Mark Hamill. Ő vághatta ketté azt a bizonyos szalagot.

A Skywalk épület egy 740 négyzetméteres üvegplatform, 335 méter tengerszint feletti magasságban. Magasabb, mint London The Shard legmagasabb pontja. Lélegzetelállító 360 fokos kilátást kínál három országra és két kontinensre, valamint utat nyit a Gibraltári természetvédelmi terület, a Felső-szikla többi helyéhez is, beleértve az izgalmas Windsor függőhídat és a híres Majombarlangot.

A meglévő II. világháborús alapokon épült Skywalk 150 km / h-nál nagyobb szélsebességnek is képes ellenállni, és egyszerre 5 ázsiai elefánt vagy 340 ember súlyát képes elviselni (a látogatók száma egyszerre 50 lehet) ). A padló és a mellvéd elemek 4 rétegű laminált üvegből állnak (teljes vastagsága kb. 4,2 cm). Az egymás mellett fekvő 42 üvegtábla több mint 4 teniszpályányi területen fekszik . A sétány 2,5 m széles és legfeljebb 6,7 m-re nyúlik ki a fő alapról. 70 m-es sziklahorgonyok és 30.000 kg acél rögzíti a sziklákhoz.

A sziget általában könnyen megközelíthető busszal vagy akár gyalog a szárazföldről, és a kikötő szolgálataként elfoglalt végpontja a tengerjáró hajóknak. Egy ilyen kis ország, mely mindössze 6, 8 négyzetkilométer,  bizonyosan több, mint méltányos része a turisztikai látványosság.

17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 09. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/