Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levél éjszakára becsukja szirmait

 Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levél éjszakára becsukja szirmait

 Vannak, akik a növények éjszakai alvásaként beszélnek róla.

Biokémiai folyamatok eredménye, melyet a növény fitokróm fényreceptor fehérjéi és a cirkadián ritmus irányít. A fény és hőmérséklet napi rendszeres változása az alapja.A cirkadián ritmus „napi biológiai órának" is nevezhető.  A kifejezés az 1950-es évek végéről, Franz Halberg (1919-) kronobiológustól származik, aki az erdélyi Beszterce városában született, és Amerikában a Minnesotai Egyetem kronobiológiai laboratóriumát alapította. A jelenséget először Nagy Sándor Androszthenész nevű hajóskapitánya írta le a tamarind fa leveleinek mozgása kapcsán. Állatoknál, gombáknál, de még cianobaktériumoknál is megfigyelhető.

A mozgást valójában az eredményezi, hogy lassabban fejlődnek a növénynek azon részének sejtjei, melyek sötétben vannak, vagy hűvösebb helyen. A virág esetében az esti lehűléskor akkora a különbség az alsó szirmokat ért hatás és a felsőké között, hogy az alsók felfelé irányuló mozgásukkal azokat is betakarják. A folyamat azonban nem minden növénynél jelentkezik, ill. mértéke is különböző lehet. Az eltérés okának a kiderítése egyelőre további kutatásokat igényel.

Charles Darwin annak idején úgy vélte, hogy a növények az elfagyás ellen védekeznek ezzel – számos esetben azonban kizárható ez az indoklás. Egy másik magyarázat szerint energiát, és talán illatot tartalékolnak ezzel a következő napra, beporzásukat elősegítendő. Ismét másik szerint kizárják ezzel a virágpor nedvesedésének a lehetőségét, ami ugyancsak a beporzást akadályozná. Az éjszakai ragadozók szempontjából is megközelítették már a kérdést, azzal az indoklással, hogy így kevésbé sérülnek meg, amikor a ragadozó lecsap áldozatára, mivel áttekinthetőbb a terep. Egy szó, mint száz, ötletek bőven vannak, de megoldás még nincsen.

Forrás: mebt.hu

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Dió Magazin - 2022 - Június
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 09. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/