Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Soha nem látott szigetet fedeztek fel az Antarktisz partjainál

Az Eagle-sziget hótakarójának 20% -át elvesztette csak kilenc nap alatt, február 4 és február 13. között (a NASA Föld Megfigyelő Intézet jóvoltából)

 Soha nem látott szigetet fedeztek fel az Antarktisz partjainál

Az Antarktiszon a magas hőmérséklet miatt, a jégsapkák példátlan mértékben megolvadtak. Ahogy a gleccserek visszahúzódnak, nyomást gyakorolnak a kontinensre, lehetővé téve a talaj emelkedését. A hőhullám hatását jól mutatják a NASA által kiadott műholdképek, amelyek a félsziget csúcsánál található Eagle-sziget február 4-i és 13-i állapotát hasonlítják össze. Az adatok szerint 2,33 négyzetkilométernyi hótakarót borítottak el a hó olvadása nyomán keletkező olvadéktavak (a kép kékes foltjai), és a sziget ez idő alatt bő 10 centiméter vastag hóréteget vesztett el, ami a szezonális hótömeg 20 százaléka.

Ez a történet arról, hogyan alakulhatott ki az Antarktisz partjainál egy  soha nem látott sziget .

A Thwaites Offshore Research (THOR) projekt tagjai először vették észre a soha nem ábrázolt szigetet, miközben expedíciót hajtottak végre a Nathaniel B. Palmer kutatóhajó fedélzetén, és áthaladtak a Pine Island-öbölön, a Nature News„Giuliana Viglione" beszámolója szerint . 

A sziget - amelyet Sifnek neveztek el (Germán mitológiai alak, Thor felesége, Trúd anyja. Az elterjedt magyarázat szerint Sif a szántóföld megszemélyesítője, hajzata az aranyos vetés, melyet a nyári nap heve megérlel, s amely a sarló alatt le is hull. )- elég nagy ahhoz, hogy a műholdak észrevegyék az űrből, mely korábban jég alatt rejtőzködött. A Pine Island-gleccser az Antarktisz egyik leggyorsabban visszahúzódó gleccsere. Mivel a hajók ritkán közlekednek olyan délre, mint a hónap elején a Palmer , valószínűleg ez a legénység fedezte fel először a szigetet. A houstoni egyetem geológusa, Julia Wellner , az expedíció egyik vezető kutatója, február 11-én először osztotta meg a felfedezést a Twitteren.

 A Palmer legénysége mintákat vett a gránitból készült szigetről, amely betekintést nyújthat a kontinens elmozdulásába, ám a csapat előzetes eredményei március végén nem lesznek elérhetők, amikor a hajó visszatér a kikötőbe.

„Ez az egy sziget sok nyomot tartalmazhat" - mondta Lauren Simkins, a Charlottesville-i Virginiai Egyetem jeges geológusa a Nature News-nak .

Mauri Pelto, a Nichols College gleccserkutatója szerint nem is önmagában ez a februári hőhullám a durva, sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy az ilyen meleg időszakok milyen gyakorisággal jelentkeznek: a mostani ebben az évszakban már a harmadik volt egy tavaly novemberi és egy idén januári hasonló időszak után.

Forrás: smithsonianmag.com

A jéghegyek a Pine Island gleccseréből a Pine Island Baybe szakadtak, ahol a kutatók egy nem feltöltött, jelenleg Sif nevű szigetet találtak. (A NASA Föld Megfigyelő Intézet jóvoltából)
A kis gyufaárus lány
30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 01. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/