Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Veszélyben a Pantanal rezervátum élővilága, az erdőtüzek kíméletlenül pusztítanak

 Veszélyben a Pantanal rezervátum élővilága, az erdőtüzek kíméletlenül pusztítanak

 A Pantanal az amazóniai esőerdő déli pereménél található, a világ legnagyobb mocsaras területe, lapos táj, szelíd lejtőkkel és kanyargós folyókkal. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is.Idén rekordmértékű tűzvész pusztít a területen. A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint idén már eddig több tűz lángolt a brazíliai Pantanal területén, mint 2018-ban és 2019-ben összesen.

A brazil esőerdőben június hónapban az évtized második legmagasabb számú erdőtüzét regisztrálták: összesen 29 307 esetben csaptak fel a lángok.

Vélemények szerint ez a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. A Pantanal rengeteg fajnak ad otthont, számos jaguár él itt, a fajt csökkenő egyedszáma miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) természetvédelmi szervezet veszélyeztetett fajokat rangsoroló vörös listája a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolta.

A lenti videóban végig kísérhetjük , hogyan vadászik a Pantanal királya, a jaguár . A magyar felirat bekapcsolható az automatikus fordításnál.

 A Pantanal a nedves évszak folyamán árad, s területének több mint 80%-a víz alá kerül, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Hírét gyakran beárnyékolja az amazóniai esőerdő, részben a közelsége miatt, de létfontosságú és érdekes a neotropikus régió e része is.

Az esős időszak alatt (decembertől-májusig) a Pantanal vízszintje három méternél többet emelkedik. Ilyenkor az áradásos területeket elválasztó, néhány méter magas földsávokra (cordilheriákra) menekülnek a marhacsordák, valamint a költő madarak és a vadállatok. A levonuló víz nyomában, a Nílushoz hasonlóan, termékeny talaj marad, amely kiváló terepe az állattenyésztésnek. A Pantanal területének hozzávetőleg 99%-a magántulajdonban van, mezőgazdaság hasznosításban, különösen jellemző a farmgazdálkodás. 

A Pantanal ökoszisztémáját az ellenőrizetlen halászatok, a veszélyeztetett állatok vadászata és csempészete is fenyegetik.

Kép: www.nationalgeographic.com
Madár repülési világrekord: 12.000 km pihenés nélk...
Tegyük szebbé a világot!

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 21. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.aranydio.com/